Skiltor Web Server felhasználói útmutató

Tartalomjegyzék

Indítás
Leállítás
Web tartalom szerkesztése
Nagy mennyiségű adat megosztása
Látogatási statisztikák
Jelszóváltoztatás
Nyelvváltoztatás
Biztonsági frissítések telepítése
Egyéb lehetőségek

Indítás

A Skiltor Web Server indítása ugyanúgy történik, mint bármilyen más virtuális gépé: jelölje ki a létrehozott gépet és kattintson a "Start" ikonra a VirtualBox grafikus felületén. (Lehetséges a szerver háttérben indítása, a VirtualBox képes erre is. Ennek a szolgáltatásnak a részleteiről és a VirtualBox parancssoros lehetőségeiről egyéb helyeken talál részleteket. Lásd: VBoxVmService VBoxHeadless)

Leállítás

A Skiltor Web Server leállíthatja ill. újraindíthatja úgy, hogy belépve a parancssorba kiadja a "halt" vagy "restart" parancsot. (A parancssorba lépéshez szükséges teendők a jelszóváltoztatás fejezetben találhatóak.) Mindkét parancs biztonsági okokból kéri a bejelentkezett felhasználó jelszavát. Így illetéktelen akkor sem állíthatja le a szervert, ha véletlenül belépve magára hagyja a gépet.
Van egy nem túl elegáns, de egyszerű kikapcsolási módszer is. A VirtualBoxban a vendég gép ablakának "Gép" menüjében a "Bezárás" választása. Ekkor megjelenik egy ablak, melyben válassza a kikapcsolást. Ez gyakorlatilag egyenértékű az áramszünettel. Bár nem túl elegáns, de kétségtelenül a leggyorsabb megoldás. A Skiltor Web Server nem sérül tőle, a Linux operációs rendszer alatt ext3-as journaling file rendszer dolgozik, mely gondoskodik róla, hogy a file-ok nem sérülnek még ilyen extrém esetben sem.
(Más kérdés egy valódi áramszünet, mely esetben a VirtualBox esetleg invalid állapotban hagyhatja a vdi file-t, amely ezután használhatatlanná válhat. Épp ezért mindíg készítsen biztonsági másolatot a webszerveren található fontos tartalmakról.)

Web tartalom szerkesztése

A web tartalom módosításához böngéssze a lokális Windows-os hálózatot. Egy új kiszolgáló gép jelenik meg a Skiltorgroup csoportban Myhost néven, amihez a "skiltor" felhasználóval és a jelszóváltoztatás során megadott jelszóval fér hozzá. (Ha nem változtatott jelszót, az alapértelmezett jelszó "changeit".) A web könyvtárban találhatóak a webszerver file-jai. A nyitóoldal az index.html file. A web technológiáról és a html file-ok formátumáról azaz a webszerkesztésről az Interneten talál bőséges információt. A megosztott könyvtár tetszőlegesen módosítható, egyetlen kivétellel: az "a" nevű könyvtárat ne módosítsa, ha használni kívánja a "nagy mennyiségű adat megosztása" szolgáltatást. (Lásd a következő fejezetben.)

Nagy mennyiségű adat megosztása

A Skiltor Web Server vdi file mérete maximálisan 20GB lehet. Ez kényelmesen elég az operációs rendszernek és egy közepes mennyiségű megosztott tartalmat hordozó web szerver számára. A megosztott file-ok virtuális gépen tárolásának előnye, hogy könnyen költöztethető a rendszer: a vdi file-t átmozgatva másik gépre és ott elindítva a virtuális gépet, a rendszer gyakorlatilag zökkenőmentesen működik tovább, egyéb teendő nincs.
Amennyiben azonban nagy mennyiségű, több gigabájtnyi adatot szeretne megosztani az Interneten (pl. sok fénykép, videók, zenék, stb...) azt több szempontból sem célszerű magán a virtuális gépen tárolni:

Ezért a Skiltor Web Server képes a VirtualBox "megosztott mappák" (shared folders) szolgáltatását kihasználni és segítségével a gazda gépen tárolt adatokat megosztani. Ez természetesen azzal a hátránnyal jár, hogy a virtuális gép másik gazdagépre költöztetése esetén a gazdagépen tárolt file-okat is mozgatni kell.
Biztonsági szempontból ez a fajta "átnyúlás" nem okoz problémát, a megosztott mappát lehetséges csak olvasható módba állítani.

A megosztás létrehozásának lépései a következőek:

1. Kattintson a "megosztott mappák" opcióra a virtuális gép beállításai között. (Az opció csak a virtuális gép álló állapotában elérhető.)

2. Kattintson a "hozzáadás" ikonra.

3. A felbukkanó ablakban a mappa útvonala legördülőben válassza a "más" lehetőséget. A megjelenő intéző ablakban keresse meg és válassza ki a megosztandó mappát.

4. A megosztás nevének ("mappa neve") adja a "web" nevet. Ez nem lehet más, különben a Skiltor Web Server nem ismeri fel. Biztonsági okoból mindenképpen jelölje be a "csak olvasható" lehetőséget!

5. A beállítás végeztével a megosztott mappáknál meg kell jelennie a "web" nevű bejegyzésnek.

6. Indítsa újra a Skiltor Web Servert. Ezután a http://my.skiltor.server/a/ címen a megosztott könyvtár tartalmát kell látnia. (Természetesen a my.skiltor.server név helyére saját szerverének nevét vagy IP címét kell írnia.) Amennyiben a megosztott mappák tartalmaznak index.html file-t, akkor a mappalista helyett a szerver ennek a file-nak a tartalmát jeleníti meg.

Látogatási statisztikák

A látogatási statisztikák megtekinthetőek a http://my.skiltor.server/stats/ címen, ahol a my.skiltor.server helyére be kell írni a Skiltor konzolán megjelenő három cím közül valamelyiket. (Belső hálós IP cím, internetes IP cím, ill. ha van, a DynDNS név.) Az oldal megtekintéséhez felhasználónév/jelszó megadása szükséges. A felhasználónév "skiltor", a jelszó a jelszóváltoztatás során megadott.

Jelszóváltoztatás

  1. A Virtualbox konzolon a myhost login: felirat azt jelzi, hogy a Linux várja a belépéshez szükséges felhasználónevet. Ez a felhasználó a "skiltor". Írja be, és üssön enter-t.
  2. A Linux ezután kéri a "skiltor" felhasználó jelszavát. Alapértelmezésben ez "changeit". Írja be (a karakterek nem jelennek meg a képernyőn), majd üssön enter-t.
  3. Sikeres belépést követően ön a Linux parancssori értelmezőjébe kerül, amit a sor elején megjelenő [skiltor@myhost ~]$ szöveg, az un. "prompt" jelez. Itt beírhat Linux parancsokat, futtathat programokat.
  4. Írja be a skiladmin passwd parancsot, majd üssön entert-t. (Minden adat, vagy parancs beírása az enter leütésével lép érvényre, a továbbiakban a leírás erre nem figyelmeztet.)
  5. Adja meg a régi jelszót, majd kétszer az újat.
  6. A sikeres jelszóváltoztatás tényét a rendszer közli, ezzel kész is. Az exit paranccsal kiléphet a parancssoros módból.

Nyelvváltoztatás

A Skiltor Web Server konzol nyelvi beállításai könnyen megváltoztathatóak. A beállított nyelv az állapotjelző szövegekre és a billentyűzetkiosztásra van hatással. A nyelv megváltoztatásához lépjen be a Linux-ba a jelszóváltoztatásnál megismert módon és adja ki a skiladmin lang hu parancsot. A virtuális gép a legközelebbi indulás után már magyar nyelven jeleníti meg az üzeneteket. Jelenleg csupán az "en" és "hu" nyelvek támogatottak.

Biztonsági frissítések telepítése

A Skiltor Web Server egy standard Arch Linux, így a frissítése is annak megfelelően történik. Az Arch Linux Wiki oldalán talál bővebb információt erről. A frissítés roppant egyszerű:

  1. Készítsen egy pillanatfelvételt ("snapshot") a virtuális gépről. Ennek mikéntjét a VirtualBox dokumentációban megtalálja. Ez a lépés nem kötelező, csak extra óvatosságból van rá szükség. Ha nem tudja, hogyan kell, vagy nem látja szükségét, nyugodtan kihagyhatja.
  2. Lépjen be a Linux-ba a jelszóváltoztatásnál megismert módon és adja ki a sudo pacman -Syu parancsot.
  3. A frissítés végeztével indítsa újra a Skiltor Web Servert és ellenőrizze annak működését. Ha mindent rendben talál, törölheti az első lépésben készített pillanatfelvételt. Amennyiben esetleg valami nem működik vagy nem sikerült a frissítés, állítsa vissza a pillanatfelvételre a szervert.

Egyéb lehetőségek

Ha ön ismeri a Norton Commander-t, írja be nyugodtan az "mc" parancsot a konzolon. Szabadon böngészheti a Linux file-rendszerét. A Skiltor Web Server egy standard Arch Linux, így annak minden szolgáltatását használhatja. (Grafikus felület nincs telepítve. Egy Web szervernek felesleges, csak a helyet pazarolná, növelné a vdi file méretét.)

Jó szórakozást egy valódi professzionális Linux Web Szerverhez!

Utolsó frissítés: 2011-12-11