Skiltor Web Server telepítési útmutató

Ne tévesszen meg senkit a telepítés látszólagos bonyolultsága. Csupán azért ilyen hosszúk a leírás, mert a jobb érthetőség kedvéért sok a képernyőkép. A valóságban a végrehajtandó feladatok igazán egyszerűek, a felületek intuitívak, azaz "adja magát", hogy mikor hol mit kell tenni.

Tartalomjegyzék

Előfeltételek
Telepítés
VirtualBox installálás
Skiltor Web Server alap installálás
Konfigurálás
Első indítás
Jelszóváltoztatás
Router UPNP bekapcsolás
DynDNS beállítás (opcionális)
Hibaelhárítás

Előfeltételek

A Skiltor Web Server elsősorban otthoni felhasználásra szánt webszerver. Ennek megfelelően feltételezi, hogy a hálózaton található egy DHCP és UPNP szolgáltatásokat nyújtó router eszköz, amin keresztül az Internet elérhető. (A legtöbb ma kapható router ilyen.) A DHCP szolgáltatás "factory default" azaz gyárilag alapértelmezett szolgáltatása a mai routereknek, az UPNP-t azonban be kell kapcsolni. Ennek mikéntje az UPNP útmutatóban megtalálható.

Telepítés

VirtualBox installálás

Töltse le és installálja a VirtualBox-ot. Útmutató >>

Skiltor Web Server alap installálás

Töltse le és regisztrálja a VirtualBox-ban a skiltor-web-x.x.vdi-t, majd hozzon létre egy Arch Linux x86 virtuális gépet 128MB memóriával és bridge-elt hálókártyával. (A két lépés a VirtualBox 4.0 verziótól kezdődően egyszerűsödött, egybeolvadt: a virtuális gép létrehozása során kell a vdi file-t megadni.) Útmutató >>

Konfigurálás

Első indítás

1. Jelölje ki a létrehozott gépet és kattintson a "Start" ikonra.

2. A virtuális gép egy új ablakban elindul. Azonnal megjelenik egy információs képernyő, ami a virtuális gép ablakának rövid kezelési ismertetőjét tartalmazza. Ezt olvassa el, majd zárja be az "OK" gombbal.

3. Az új ablakban (ami a virtuális gép monitorát mutatja) automatikusan elindul a Skiltor Web Server környezet, ami nem más mint egy előrekonfigurált standard Arch Linux operációs rendszer a benne futó szolgáltatásokkal együtt. Mint a legtöbb Linux, indulás közben folyamatosan naplóz a képernyőre, a boot folyamat így nyomon követhető.

A megjelenő egér integrációs ablak csak információnyújtási célokat szolgál, elolvasása után zárja be az "OK" gombbal.
(A boot folyamatban megjelenő mount.vboxsf üzenet nem hiba. A virtualbox támogatási szolgáltatás a későbbiekben indul majd el, ezért a hibaüzenet.)
Amikor a virtuális gép befejezte a boot folyamatot egy konzolt kell látnia a tetején zöld-sárga-piros feliratokkal aszerint, hogy mit sikerült és mit nem megtalálnia és konfigurálnia a szervernek.

4. Az indulás után a konzolon az első sor zöld kell, hogy legyen. A sor egy címmel zárul, amelyen a lokális hálózaton már el is érheti a webszervert. Ezt böngészőbe írja be és ellenőrizze az elérhetőséget. Az alábbi nyitólapot kell látnia:

Ez az index.html, a szerver alapértelmezett nyitóoldala.

Jelszóváltoztatás

Az internet, de még egy cég lokális hálózata is kevéssé biztonságos hely. Ezért a legfontosabb dolog, amit a telepítés során mindenféleképpen meg kell tenni, az a szerver alapértelmezett jelszavának megváltoztatása. Ezt a következőképpen teheti meg:

  1. A Virtualbox konzolon a "myhost login:" felirat azt jelzi, hogy a Linux várja a belépéshez szükséges felhasználónevet. Ez a felhasználó a "skiltor". Írja be, és üssön enter-t.
  2. A Linux ezután kéri a "skiltor" felhasználó jelszavát. Alapértelmezésben ez "changeit". Írja be (a karakterek nem jelennek meg a képernyőn), majd üssön enter-t.
  3. Sikeres belépést követően ön a Linux parancssori értelmezőjébe kerül, amit a sor elején megjelenő "[skiltor@myhost ~]$" szöveg, az un. "prompt" jelez. Itt beírhat Linux parancsokat, futtathat programokat.
  4. Írja be a "skiladmin passwd" parancsot, majd üssön entert-t. (Minden adat, vagy parancs beírása az enter leütésével lép érvényre, a továbbiakban a leírás erre nem figyelmeztet.)
  5. Adja meg a régi jelszót, majd kétszer az újat.
  6. A sikeres jelszóváltoztatás tényét a rendszer közli, ezzel kész is. Az "exit" paranccsal kiléphet a parancssoros módból.

Router UPNP bekapcsolás

1. Lépjen be a router adminisztrátori weboldalára, és kapcsolja be az UPNP-t. (Ez a legbonyolultabb lépés, szükség lehet hozzá a router kézikönyvére.) Útmutató >>
(Amennyiben a router nem tudja az UPNP-t, kézzel kell a 80-as portot átirányítani. Ehhez kérje szakértő segítségét.)

2. Indítsa újra a Skiltor Web Servert. Ezt megteheti úgy, hogy belépve a parancssorba kiadja a "halt" vagy "restart" parancsot. Az előbbi csak leállítja a gépet, az utóbbi újra is indítja azonnal. Jelszót kér mindkét parancs.
Van egy nem túl elegáns, de egyszerű kikapcsolási módszer is. A vendég gép ablakának "Gép" menüjében a "Bezárás" választása. Ekkor megjelenik egy ablak, melyben válassza a kikapcsolást. Ez gyakorlatilag egyenértékű az áramszünettel.

3. Az újraindítás után, amennyiben sikeres volt az UPNP bekapcsolása, már a második sor is zöld lesz a bejelentkező képernyőn, és mutatja, hogy milyen külső címen lehet elérni a Skiltor szervert. Innentől a világ bármely pontján beírva ezt a címet (ami egy ip cím egyelőre) látható a szerver.

DynDNS beállítás (opcionális)

Amennyiben szeretné, hogy gépét névvel lehessen elérni ip cím helyett, regisztrálnia kell egy nevet egy dinamikus DNS szolgáltatónál. Pl. a No-IP-nél. Útmutató >>

A regisztráció után a regisztrációs adatokat meg kell adni a Skiltor Web Servernek. A VirtualBox konzolon lépjen be skiltor felhasználóval a jelszóváltoztatásnál részletezett módon. Adja ki a következő parancsot:
skiladmin dyndns -S dynupdate.no-ip.com -n myhost.no-ip.org -u username -p password
A parancsban a "myhost.no-ip.org" helyére a No-IP-nél regisztrált domainnevet írja, a "username" helyére a regisztrációkor megadott felhasználónevet, a "password" helyére pedig a regisztrációhoz használt jelszót. Ezután ismét indítsa újra a Skiltor szervert. Az újraindulás után minden sornak zöldnek kell lennie a konzolon és a szerver elérhető a regisztrált néven.

Hibaelhárítás

A Skiltor Web Server indulásakor a konzolon megjeleníti az egyes hálózati beállítások sikerességét ill. sikertelenségét. Az alábbi lehetséges hibák fordulhatnak elő:

1. Az alábbi kép a legroszabb esetet mutatja, amikor semmit sem sikerült inicializálnia a rendszernek, még a belső IP címét sem. Ekkor egy piros "DHCP failed" üzenet jelenik meg.

Ennek a hibának a leggyakoribb oka a VirtualHost hálózati kártya beállítása. A virtuális gép beállításai között ellenőrizze, hogy valóban a gép megfelelő fizikai hálókártyáját rendelte az 1. számú ethernet eszközhöz, ill. az eszköz "bridged" módban van-e.
A másik ok az lehet, hogy a routerben a DHCP szolgáltatás kikapcsolt állapotú.

2. Amennyiben a második sor piros "Internet access failed" hibaüzenetet tartalmaz, a virtuális gép nem látja az internetet.

Ez a hiba is lehet hibás VirtualBox hálózati kártya beállítás. (A képernyőkép is úgy készült, hogy a hálózati kártya "host only" módban volt. Ilyenkor a gazdagépen futó VBox DHCP szerverként üzemel és ad címet a vendég gépnek, de a hálózat csak a két gép között üzemel.)
Gyakoribb ok azonban a router (esetleg a gazdagép operációs rendszerén futó) tűzfal szabályainak szigorú beállítása, ami miatt a vendég gép nem éri el az Internetet.

3. Amennyiben a második sorban az internetelérés zöld, de a "Portforward error" figyelmeztető üzenet jelenik meg, akkor a gép nem tudja elérni a router UPNP szolgáltatását.

Ellenőrizze a routeren, hogy az UPNP szolgáltatás bekapcsolt állapotú-e.
(Ez igazából nem hibaüzenet, csak figyelmeztetés. Régebbi routerek esetén, melyekben nincs UPNP szolgáltatás, vagy ha valaki úgy dönt, hogy nem kapcsolja be, a 80-as portot a routeren át kell irányítani a Skiltor Web Server IP címére, hogy az Internetről elérhető legyen. A Skiltor Web Server ez esetben természetesen hibátlanul működik, csak a fenti figyelmeztetés jelenik meg.)

4. A "DynDNS is not configured" narancssárga figyelmeztetés pusztán azt jelzi, hogy nincs beállítva a dinamikus DNS szolgáltatás támogatása a szerveren.

Ez nem hiba, a szerver működik DNS név nélkül is. Az útmutató tartalmazza a DynDNS konfigurálásához szükséges lépéseket.

Utolsó frissítés: 2011-12-11