Jelen dokumentáció (mint ahogy maga a Skiltor Web Server is) erősen idejétmúlt! Kérjük használjon dockerizált Apache vagy Nginx szervert! Ez a termékoldal kizárólag történelmi és archív célokat szolgál.

Tartalomjegyzék

Mire jó ez a webszerver?
Mennyibe kerül?
Mi kell hozzá?
Mi az a router?
Mi az a VirtualBox?
Miért kell a VirtualBox?
Oké, a Skiltor Web Serverért nem kell fizetni. De mi a helyzet a VirtualBox-al?
Miért ilyen nagy a letöltendő vdi file?
Miért pont Arch Linux a szerver operációs rendszere?

Mire jó ez a webszerver?

Amire a web szerverek általában: publikálni az interneten bármit, amit szeretnénk. Segítségével, meg egy kis munkával saját webcímünk lehet, amit bárki a világban elérhet. Nagyon jó megoldás cégeknek, akik olcsón szeretnének az Internetre kerülni, ill. magánszemélyeknek, akik mondjuk fényképeiket, írásaikat szeretnék mások számára elérhetővé tenni.

Mennyibe kerül?

Teljesen ingyenes. Ezen nem kell csodálkozni. Bár magából az értékesítéséből nincs bevétel, a Skiltor Kft-nek mégis hoz bőven hasznot: egyrészt reklám a cégnek (méghozzá olyan, amelyért nem kell fizetni), másrészről a tapasztalat az, hogy a hasonló termékekre sok felhasználó kér supportot vagy valamilyen extra fejlesztést a fejlesztő cégektől. A szoftver maga ingyenes, fizetni csak a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokért, az így elvégzett munkáért kell. A szoftver cégünk befektetése, egy eszköz, ami a szolgáltatás nyújtásához szükséges. Egy példával szemléltetve: amikor egy bevásárlóközpont épül, az építtető gyakran a hozzá vezető úthálózatot is kiépíti, a meglévőt felújítja. Az utat utána szabadon használhatja bárki; az emberek jönnek-mennek rajta. Ezért a tulajdonos nem kér pénzt, csak reméli, hogy az emberek egy jó része betér majd az üzletekbe és így az út ára megtérül.

Mi kell hozzá?

Nagyon kevés dolog:

Mi az a router?

A router az doboz, amibe az internet szolgáltatótól érkező kábel belemegy. Onnan aztán vagy továbbmegy az internet kábelen a számítógépbe, vagy rádiós kapcsolaton (WiFi) jut el a laptopig. A router nagyon fontos funkciót lát el (túl azon, hogy szétosztja és/vagy "levegőssé" teszi a netet): hardweres tűzfalként is viselkedik. Azaz megakadályozza, hogy az internet felől bárki hozzáférhessen a számítógépünkhöz. Ez fontos, mivel a Skiltor szerver futásához ezen funkcióját (részlegesen) ki kell majd kapcsolni, hisz pont az a cél, hogy a publikált adatokhoz bárki hozzáférhessen.

Mi az a VirtualBox?

A Virtualbox az Oracle szerver virtualizációs megoldása. Segítségével számítógépünk virtuálisan több géppé válik, amelyek ugyanazon a hardveren osztoznak meg. A "Skiltor Web Server" egy előre telepített és konfigurált komplett számítógép. Ezt a gépet futtatja a VirtualBox szoftvere. Mindezt úgy, hogy a fő (host) operációs rendszer gyakorlatilag érintetlen marad.

Miért kell a VirtualBox?

Egy internetes web szerver telepítése és konfigurálása (úgy, hogy az biztonságos is legyen) még egy szakember számára is kihívást jelent. Ez a legfőbb oka annak, hogy nem elterjedt (még) az otthoni internetes webszerver üzemeltetés, pedig igény van rá. A legtöbben azt sem tudják, hogy működik a technológia, hogyan kezdjenek neki. Mi tudjuk, képesek vagyunk felinstallálni és konfigurálni egy komplett webkiszolgáló gépet, majd azt készen átadni ügyfeleinknek. Az azonban nem járható út, hogy mindezt úgy tegyük, hogy egy merevlemezt nyomunk mindenki kezébe, hogy tessék: ezen van a szerver, rakja be egy gépbe és használja egészséggel. Túl azon, hogy rövid távon teljes anyagi csődhöz vezetne, még mindíg ott a probléma, hogy nem várható el a kedves ügyféltől, hogy képzett számítógépes szakember legyen. Így esetleg nem tudja berakni a merevlemezt a gépébe. Erre a problémára nyújt ragyogó megoldást a VirtualBox: a merevlemez tartalmát egy file-ban tárolhatjuk, azt könnyedén és ingyenesen bárki rendelkezésére bocsájthatjuk. Ezt a file-t a VirtualBox úgy kezeli, mint a gép merevlemezét, és futtatni tudja a rajta lévő gépet. Mindezt ugyanazon a fizikai gépen, amire telepítve van, ráadásul párhuzamosan a "gazda" operációs rendszerrel. Így egy fizikai gépen egyidejűleg több komplett számítógép üzemelhet egymás zavarása nélkül! A vdi fájlok VirtualBox-hoz adása pedig nem igényel csavarhúzót, néhány kattintással elintézhető. Amire viszont már bárki képes.

Oké, a Skiltor Web Server-ért nem kell fizetni. De mi a helyzet a VirtualBox-al?

A 4.0-ás verziótól kezdődően maga a VirtualBox teljesen ingyenes. Minden fizetős szolgáltatást (mint pl. az USB támogatás) az un. "Extension Pack"-ba helyeztek. Ez egy külön letölthető és telepíthető komponens. A Skiltor termékeknek ezen funkciókra azonban nincs szüksége. Részletek:VirtualBox Editions

Miért ilyen nagy a letöltendő vdi file?

A Skiltor Web Server igazából nem egy szoftver, hanem egy szakértők által előre telepített és konfigurált számítógép, rajta az operációs rendszerrel, a web szerver szoftverrel és még jónéhány az üzemeltetéshez szükséges eszközzel. A vdi file ebben a számítógépben lévő merevlemeznek a teljes tartalmát hordozza. (Innen a neve: Virtual Disk Image.) Tehát aki a Skiltor Web Server-t felrakja, az nem csupán egy szoftvert kap, hanem egy komplett gépet, amin egy komplett (grafikus felület nélküli) Arch Linux operációs rendszer, valamint egy Apache web szerver található. (Valamint sok minden egyéb is, ami ezeknek része, ill. használatukhoz kell.)

Miért pont Arch Linux a szerver operációs rendszere?

Azért Linux, mert úgy gondoljuk (és még sokan mások is), hogy a Linux az ideális szerver operációs rendszer, mivel eredendően annak tervezték. Kicsi, gyors, biztonságos, stabil. Nem mellesleg ráadásul ingyenes.

A sok Linux közül pedig azért az Arch Linux disztribúcióra esett a választás, mert a készítőinek filozófiája tökéletesen egyezik a Skiltor Kft hitvallásával: "Keep it simple!" („Törekedj az egyszerűségre!”)

Utolsó frissítés: 2011-12-11