Mi az a VirtualBox?

A VirtualBox az Oracle (korábban Sun) szerver virtualizációs megoldása. Egy program, melyet telepítve gépünk képessé válik egyidejűleg több operációs rendszer futtatására. Azaz több számítógépet futtathatunk egyszerre ugyanazon a hardveren. Ami lényeges, hogy ellentétben más virtualizációs megoldásokkal, az alap verzió ingyenes, így költség nélkül juthatunk hozzá az egyik legmodernebb technológiához.

Mire jó ez?

Számos előnye közül kettő mindenképpen kiemelendő:

  1. Költséghatékonyság. Egy érdekes tény: a számítógépek (különösen az irodai gépek) idejük több mint 90%-át a felhasználó billentyűleütésére várakozással töltik. Felesleges új számítógépet vásárolni minden egyes szervernek, ha a meglévő gépek kihasználtsága alacsony. Egyetlen átlagos fizikai gép vidáman elfuttat 2-3 szervert, különösen, ha azok várhatóan alacsony plusz terhelést jelentenek. (Pl. ritkán használt rendszereket futtató szerverek.)
  2. Örökölt rendszerek. Gyakran megesik a cégek életében, hogy jól működő rendszereiket sok-sok éven át használják. Az ilyen rendszerek általában jól beállított, esetleg speciálisan konfigurált operációs rendszert igényelnek a futásukhoz. Ahogy az idő telik, eljön az a pillanat, amikor az újabb operációs rendszerek már annyira különböznek a régiektől, hogy ezen alkalmazások már nem is futtathatóak rajtuk. (Pl. régi Clipperes alkalmazások, Dephiben írt szoftverek, stb.) Viszont a gép elöregszik, le kell cserélni. Ez a régi operációs rendszer installálásával/konfigurálásával jár az új hardverre. Ekkor jönnek a gondok: az új hardverhez nincs a régi operációs rendszerben támogatás/driver. A konfigurációs lépések leírása nincs meg. Az eredeti fejlesztő sincs meg. Ha mégis sikerül az átállás, az eredmény akkor is érdekes: egy százezer forint feletti jó képességű gép csak azért üzemel (1GB RAM-mal), hogy egy 20-30MB memóriaigényű Clipperes alkalmazás fusson rajta. Egyszerűbb megoldás, ha a merevlemez tartalmát egy vdi file-ba migrálva a rendszer bármelyik szabad gépen virtuális gépként fut tovább. (Ez működik nagymennyiségű adatot tartalamzó rendszerek esetében is. Bár nem egyszerű de megoldható, hogy ne vdi file-t, hanem egy valódi merevlemezt használjon a VirtualBox a virtuális gép háttértaként.)

Hogyan működik?

A VirtualBox-ot ugyanúgy kell telepíteni, mint bármely más programot: le kell tölteni az installert, majd futtatni. A telepítő pár perc alatt lefut és már használhatjuk is. A program indítása után egy ablakban grafikus felületen megjelennek az általunk létrehozott virtuális gépek, azokat indíthatjuk/állíthatjuk néhány kattintás segítségével:

Amikor egy virtuális gépet elindítunk, egy új ablak jelenik meg, ami a virtuális gép monitorának felel meg. Ezen jelenik meg minden, ami egyébként normál esetben a gép képernyőjén látszana. Erre kattintva a VirtualBox átadja az egér és a billentyűzet vezérlését a virtuális gépnek, így abban ténykedhetünk. Ha vissza szeretnénk adni az egér és billentyűzet használatát a gazda (host) operációs rendszernek, mindössze le kell egyszer nyomni a jobb oldali Ctrl billentyűt. (Egyébként ezeket a VirtualBox is kiírja, felhívja rá a figyelmet, amikor szükséges.) Az alábbi képen látható amint egy SuSe Linux fut egy Windows host gépen.

A virtuális gépek futtathatóak teljes képernyős módban is. A váltás a jobb Ctrl+f billenyűkombinációval tehető meg oda-vissza.

Természetesen a telepítés után még egyetlen gép sem áll rendelkezésre. Azokat létre kell hozni. Ez két lépésből áll:

  1. Készíteni kell egy file-t a VirtualBox média menedzser menüpontjának segítségével, ami a virtuális gép merevlemezén tárolt adatokat tartalmazza majd. Ezek az un. *.vdi file-ok. (A 4.0-ás verziótól ez nem szükséges, a merevlemez automatikusan létrejön a virtuális gép létrehozásakor.)
  2. Csinálni kell egy új virtuális gépet, azaz meg kell határozni, milyen hardver paraméterekkel rendelkezzen. Adni kell neki egy nevet, meghatározni a fizikai memóriát amit "odaadunk" neki a host memóriájából, a hálózati kártya módját és természetesen azt, hogy melyik vdi file-t használja merevlemezként. Sokminden más is megadható, ám ezek a legfontosabbak.

A vdi file lehet üres, de lehet egy előre installált rendszert tartalmazó is. A Skiltor szerverek is ilyen vdi file formájában érhetőek el. Az interneten sokféle más vdi file is elérhető és letölthető, amik a legkülönbözőbb operációs rendszerek alap installációját tartalmazzák.

Amennyiben ön szeretne installálni egy operációs rendszert egy üres vdi file-ba, ugyanúgy kell eljárni, mint egy gép esetében. Az üres vdi file üres merevlemezként viselkedik. Ekkor a telepítő médiát tartalmazó médiumot (ami lehet a gazdagép CD/DVD meghajtója, vagy akár egy CD/DVD ISO file is) hozzá kell adni a virtuális géphez, mint CD/DVD meghajtót. Ezután be kell kapcsolni a virtuális gépet és már boot-olni is fog a CD/DVD-ről a telepítő. Mindenben ugyanúgy kell eljárni mint "rendes" esetben.

A VirtualBox telepítésének lépései

A telepítés nagyon egyszerű, az alapbeállításokkal fel lehet installálni a VirtualBox-ot. Ez azt jelenti, hogy csak a "Next", "Ok" és "Install" gombokat kell nyomogatni, amíg véget nem ér a folyamat. Az itt szereplő lépések a 3.1.12-es PUEL verzió installálását írják le, szemléltető jelleggel. Az egyes verziók között azonban minimális az eltérés, ezért ezen leírás segítségével a telepítés könnyen elvégezhető bármely VirtualBox verzió esetén.

1. Töltse le a VirtualBox honlapjáról az ön operációs rendszerének megfelelő telepítő alkalmazást, majd indítsa el azt. A VirtualBox-ot a 4.0 verziótól kezdődően két részre bontotta a gyártó. Az alapszoftver tartalmazza a GPL (ingyenes) verziót. Amennyiben extra szolgáltatásokra van szükség, a kiegészítő csomag telepítése szükséges. Ez az un. "extension-pack" viszont már a PUEL licensz alá esik.

2. A telepítő indítása után egy rövid ideig egy állapotjelző üzenetet fog látni, ekkor még semmi teendő nincs, csak várni kell türelmesen.

3. Köszönti önt a telepítő. Kattintson a "Next" (Következő) gombra.

4. A licensz oldal következik. Jelölje be a licensz elfogadását, majd kattintson a "Next" (Következő) gombra.

5. Amennyiben módosítani kívánja az alapértelmezett beállításokat, vagy az alapértelmezettől eltérő helyre kívánja telepíteni az alkalmazást, a következő oldalon megteheti. Ez ritkán szükséges. Nyugodtan hagyja meg az alapértékeket és kattintson a "Next" (Következő) gombra.

6. Bejelölheti, hogy a telepítő kirakja-e a VirtualBox ikonját az aztalra (Desktop), vagy a gyorsindító eszköztárba (Quick Launch Bar). Ezután "Next".

7. Egy figyelmeztetés következik, hogy a telepítés során a hálózati kapcsolatok megszakadhatnak. (Mivel a VirtualBox telelpíti a saját hálózatkezelőjét, hogy a virtuális gépek számára a gép hálókártyáját meg tudja osztani. Ehhez le kell állítania a hálózati szolgáltatást és újra kell indítania azt.) "Next".

8. A beállítások végére ért. A VirtualBox kész a telepítésre. Kattintson az "Install" (Telepítés) gombra.

9. A telepítés elkezdődik és egy állapotjelző csík mutatja az előrehaladást. Csak várakozni kell.

10. A telepítési folyamat során számos alkalommal megjelenik a figyelmeztető üzenet, hogy a telepítendő szoftverkomponens nem ment át a Microsoft tesztelésén. Ez csupán figyelmeztetés, nem hibaüzenet. Kattintson minden alkalommal a "Telepítés folytatása" gombra.

11. A telepítés végeztével választhat, hogy el kívánja-e azonnal indítani a VirtualBox-ot amint a telepítő kilép, vagy sem. Ennek megfelelően jelölje be a checkbox-ot és kattintson a "Finish" (Befejezés) gombra. Ezzel a telepítés véget ért.

Egy virtuális gép létrehozásának lépései

1. Amennyiben a telepítő utolsó lépésében bejelölte a "Start after installation" (indítás telepítés után) opciót, a VirtualBox nyitó képernyője azonnal megjelenik. Amennyiben ezt nem jelölte be, indítsa el a VirtualBox-ot akár a Start menüből, akár az Asztalon található ikon segítségével.

2. Ekkor a VirtualBox még "üres", nincsenek virtuális gépek. Ahhoz, hogy legyen egy virtuális gép, legelsőként egy vdi file-ra lesz szükség. Töltse le pl. a Skiltor Web Server vdi file-ját, ami egy Arch Linux operációs rendszerű előre installált gépet tartalmaz. (Természetesen az Internetről letölthet más előre installált operációs rendszereket tartalmazó vdi file-okat is, vagy létrehozhat egy üreset is és telepíthet bele egyet. Ennek lépéseire ez az útmutató azonban nem tér ki.)

3. Miután megvan a vdi file, tudatni kell a VirtualBox-al, hol találja meg. Kattintson a "Fájl" menü "Virtuális médiakezelő" menüpontjára.
Megjegyzés: A VirtualBox 4.0-ás verziójától kezdődően a vdi file médiakezelőbe regisztrálására nincs szükség. Automatikusan megtörténik, amikor egy új virtuális gép létrehozásakor a merevlemez megadásakor kiválasztja a vdi file-t. Amennyiben ezen verzió feleletti VirtualBox-ot telepít, a 3,4,5,6-os pontokat ugorja át.

4. A virtuális médiakezelőben kattintson az "Új" ikonra. (Ez a menüpont hiányzik a 4.0-ás VirtualBox-ban.)
Fontos, hogy a "Merevlemezek" fül legyen aktív.

5. A felbukkanó file kiválasztó ablakban válassza ki a letöltött vdi file-t és kattintson a "Megnyitás" gombra.

6. A vdi file ekkor megjelenik a médialistában. Zárja be a médiakezelőt az "Ok" gombbal.

7. Kattintson a VirtualBox ablakában az "Új" ikonra.

8. Az elinduló varázsló végigvezeti önt egy virtuális gép létrehozásának lépésein. Az első képernyőn az üdvözlő szöveg látható. Kattintson a "Következő" gombra.

9. A következő lépésben adjon egy tetszőleges nevet a virtuális gépnek. (Ez a név csak a VirtualBox által ismert név, semmi köze a vendég operációs rendszerben megadott gépnévhez.) Továbbá itt adhatja meg a vendég operációs rendszer típusát is. Állítsa be az Arch Linux-ot, majd kattintson a "Következő" gombra.

10. A virtuális gép által használható memória megadása következik. A memória megadása során ügyeljen rá, hogy a gazdagép által használt és a virtuális gép által foglalt memória összesen ne haladja meg a gépben fizikailag lévő memória mennyiségét. A gép ugyan működni fog, de NAGYON lassú lesz, mivel a gazda gép ekkor "swappelésre" kényszerül. A Skiltor Web Server-nek ajánlott 128MB általában nem okoz problémát egy mai gépben, amiben 1-2GB RAM található. Ha ezzel végzett, kattintson a "Következő" gombra.

11. A következő képernyőn kell megadnia a gép által használt merevlemezt. Ezt háromféleképpen teheti meg: a médiakezelőben regisztrált merevlemezek listájából választ, létrehoz új, üres merevlemez file-t, vagy (a lista melletti kis ikonra kattintva) a filerendszerben is kiválaszthat egy vdi file-t. (Ez utóbbi esetben a kiválasztott file automatikusan bekerül a médiakezelőbe a nyilvántatott merevlemez file-ok közé. A 4.0-ás VirtualBox verziótól kezdődően kizárólag itt lehet már meglévő vdi file-t regisztrálni.)
A Skiltor vdi file kiválasztása után kattintson a "Következő" gombra.

12. Az új gép létrehozásának összefoglaló képernyője következik. Kattintson a "Befejezés" gombra.

13. Az új gép létrehozása véget ért, a gép megjelenik a VirtualBox fő ablakában. Ám mielőtt még elindítaná, egy fontos dolgot meg kell tenni. (Legalábbis Skiltor szerverek esetén.) Ahhoz, hogy a gép önálló számítógépként jelenjen meg a hálózaton, a virtuális gép hálózati kártyájának működési módját "Bridge-elt"-re kell állítani. Ennek érdekében a gép tulajdonságai közt keresse meg a "Hálózat"-ot és kattintson rá.

14. A csatlakozási típusnál a Bridge-elt kártyát válassza ki, majd zárja be a tulajdonság ablakot az "Ok" gombbal.

15. Ezzel a Skiltor szerver gép teljesen kész. A gépet kiválasztva és a "Start" ikonra kattintva elindíthatja azt. Egy új ablak fog megjelenni, ami az új gép monitorját reprezentálja. Ezt az új ablakot bezárva "áramtalaníthatja" a gépet. (Azonban ajánlott a vendég gép megfelelő leállítási procedúráját követni.)

Utolsó frissítés: 2012-01-02