Mire jó a dinamikus DNS?

A dinamikus DNS szolgáltatás lehetővé teszi, hogy otthoni internetkapcsolattal rendelkező személyek is üzemeltethessenek internetes szervert. Egészen konkrétan arra szolgál, hogy az internetszolgáltatótól kapott folyamatosan változó IP cím ellenére is megtalálható és elérhető legyen a szerver az internetről, méghozzá egy konkrét "www.valami.com" formátumú névvel.

Ennek a szolgáltatásnak egy rövid technikai ismertetése és a név létrehozásához szükséges lépések leírása szerepel a következő fejezetekben.

Hogyan működik a dinamikus DNS szolgáltatás?

A számítógépek egymást az IP címük alapján találják meg a hálózaton. Ez egy 4 számból álló egyedi azonosító, pl. "84.2.39.129". Minden internetre kapcsolódó gép rendelkezik egy, a világon egyedi IP címmel. Az IP cím ezért funkciójában leginkább a való életből ismert postai irányítószámokhoz hasonlítható. Amikor az internetet böngésszük, mindíg meg kell mondanunk, hogy melyik géphez kapcsolódjon a böngésző program. Megtehetjük, hogy a cél gép IP címét írjuk be a böngészőbe, jelen esetben a "http://84.2.39.129" címet, a kapcsolat létrejön. Azonban ezen számok használata kényelmetlen. Megjegyezésük nehéz, viszont könnyű őket elgépelni. Arról nem is beszélve, hogy akár meg is változhat egy cég szerverének IP címe. (Pl. új helyre költözik, és az új szolgáltató más IP címet ad neki, mivel az IP címet a szolgáltató adja.)

Hogy az internet használata kényelmesebb legyen, az internet szolgáltatók un. DNS (Domain Name Service) szervereket üzemeltetnek, amelyek segítségével nevek rendelhetőek az egyes IP címekhez. (A fenti esetben pl. a "www.google.hu".) Amikor a böngészőbe mi beírunk egy címet, a böngésző program elsőként felveszi a kapcsolatot egy DNS szerverrel és kideríti a névhez tartozó IP címet, majd hozzákapcsolódik a megadott géphez és letölti az általunk kért adatokat róla.

Azt, hogy melyik DNS névhez melyik IP cím tartozik, a DNS szervereken kézzel állítják be. Azaz, ha mi szeretnénk egy szervert üzemeltetni úgy, hogy név alapján elérhető legyen bárhonnan, akkor először is le kell foglaltatnunk a nevet egy DNS szolgáltónál, majd a szolgáltatónak el kell küldeni, hogy mi a névhez tartozó szerver IP címe. Ezt a szolgáltató bejegyzi és elvileg kész is.

Az IP címet az Internet szolgáltatónktól kapja számítógépünk (vagy router-ünk), amikor rákapcsolódunk az Internetre. Az IP címek azonban sajnálatos módon két részre oszlanak: vannak statikus IP címek és dinamikusak. A statikus IP cím azt jelenti, hogy minden esetben egy és ugyanazt az IP címet kapjuk, bármikor is kapcsolódunk fel, a dinamikus IP cím pedig azt, hogy az Internet szolgáltatónk egy véletlenszerű IP címet ad gépünknek a kapcsolódáskor. Az Internet szolgáltatóval kötött szerződésben megtalálható, hogy melyik kategóriába tartozunk, illetve ha a statikusba, akkor az IP cím is. Sajnos a statikus IP cím nagyon drága és csak az üzleti csomagokban található meg. Általában ezek a csomagok több tízezer forint/hó árban vannak, szemben a hagyományos, néhány ezer forintért elérhető dinamikus IP címes lakossági előfizetésekkel.

A fő probléma az, hogy az olcsó internet előfizetéssel képtelenség a hagyományos módon olyan szervert üzemeltetni otthonról, ami név alapján mindíg elérhető. Úgyanis hiába nézzük meg, hogy éppen mi az IP címünk amit kaptunk, ha ezt elküldjük a DNS szolgáltatóhoz hogy rendelje hozzá az általunk kiválasztott névhez, mire a bejegyzés megtörténik már meg is változik az IP címünk.

Erre a problémára kínálnak megoldást a dinamikus DNS szolgáltató cégek. Az ő DNS szervereiket nem egy központi személyzet adminisztrálja, hanem a felhasználók. Regisztráció után a felhasználónév/jelszó birtokában mi is megváltoztathatjuk otthonról a szolgáltatónál lefoglalt névhez tartozó IP címünket bármikor. Ami pedig a legszebb a dologban, hogy erre egy program is képes, a feladat automatizálható. Azaz számítógépünk amint érzékeli, hogy megváltozott az IP címe, azonnal megváltoztathatja a DNS bejegyzést is. Íly módon gépünket név alapján el tudják érni a világ bármely részéről, függetlenül attól, hogy mikor mi az IP címünk.

A Skiltor Kft. szerver termékeiben megtalálható az ehhez szükséges program. Ezen program aktivizálásának módját tartalmazza a termékhez tartozó telepítési leírás.

A világon számos dinamikus DNS szolgáltató cég működik. Legtöbbjüknél van olyan szolgáltatás, ahol internetes regisztráció során 1-2 nevet lefoglalhatunk magunknak díjmentesen. (Amennyiben természetesen a név még szabad.) A következőekben egy példa következik az egyik ilyen szolgáltatónál történő regisztrációra.

A DynDNS regisztráció lépései

1. Látogasson el a No-IP cég weboldalára: Írja be a böngészőbe a http://www.no-ip.com címet.
Az üdvözlő oldalon kattintson a fejlécben található "Login" linkre.

2. Kattintson a "register" (regisztráció) linkre.

3. Töltse ki a megjelenő űrlapot.

A mezők jelentései:

Az űrlap alján egy szövegdobozban megjelenik két nehezen olvasható szó. Ezeket be kell írni a szövegdoboz alatt található beviteli mezőbe. (Ez a szolgáltatót védi a hacker programok ellen. Egy program képtelen elolvasni a szöveget, így nem tud automatikusan több millió regisztrációt végezni, így megbénítani a szolgáltatást.)

Az űrlap kitöltése után olvassa el az általános szerződési feltételeket. (Terms of Service.) Pipálja ki az "I agree that I will only create one free No-IP account." („Egyetértek, hogy csak egy No-IP felhasználót fogok készíteni.”) jelölőnégyzetet, és kattintson az "I Accept, Create my Account" („Egyetértek, készüljön el a hozzáférésem”) gombra.

4. Amennyiben valamilyen hibát vétett az űrlap kitöltése során, egy piros figyelmeztető felirat jelenik meg. Ellenőrizze az adatokat, korrigálja a hibát, majd küldje el ismételten az űrlapot a lap alján található gombbal.

5. Sikeres regisztráció esetén a "Confirmation email is on its way!" („A jóváhagyó email úton van!”) feliratot tartalmazó oldal jelenik meg.

6. Lépjen be az elektronikus levelezésébe és nyissa meg a kapott email-t. Kattintson az emailben található regisztrációs kódot tartalmazó link-re, vagy másolja a böngészőbe.

7. Az "Account Confirmed!" („A hozzáférés jóváhagyva!”) üzenetnek kell megjelennie. Várjon egy pár percet, majd próbáljon belépni a "Login" link segítségével.

8. A bejelentkezéshez használja a regisztrációs űrlapon megadott email-címét és jelszavát.

9. A bejelentkezés után adjon meg egy felhasználónevet. Ez egy kényelmi funkció, hogy ne kelljen mindíg az email-címét használnia a bejelentkezéshez, ill. a Skiltor Web Szerver konfigurálása során. A név megadása után kattintson a "Create" („Létrehoz”) gombra.

10. Amennyiben a felhasználónév már foglalt, a "Username is already in use" hibaüzenet jelenik meg.

11. Adjon meg egy másik nevet és kattintson az "Update info" („Információ frissítése”) gombra.

12. Sikeres név megadás esetén egy zöld pipával jelölt üzenet jelenik meg. Kattintson a jobb felső sarokban található "Your No-IP" („Az ön No-IP-je”) linkre.

13. Kattintson az "Add a Host" („Gép hozzáadása”) ikonra.

14. Adja meg a kiszolgáló adatait:

15. Az adatok megadása után kattintson a "Create Host" („Gép létrehozása”) gombra.

16. A gépnév regisztrációja kész. A következő képernyőn megjelenik a regisztrált nevek és (jelenleg) hozzárendelt IP címek táblázata.

Amennyiben van működő Skiltor szervere, már tesztelheti is az elérhetőséget. Ne feledje, hogy a fenti lépésekkel a regisztrált névhez a regisztráció során megadott IP címet rendelte hozzá, így az elérés csak addig működőképes, amíg az IP címe nem változik meg. A regisztrált IP cím természetesen kézzel is megváltoztatható, csupán be kell lépnie a No-IP weboldalán, a "Your No-IP" alatt rá kell kattintania a "Manage Hosts" ikonra, át kell írnia az IP címet és elmenteni a változást. Ezt minden alaklommal meg kell tenni, valahányszor internet szolgáltatója új IP címet ad gépének.

A feladat szerencsére automatizálható. A Skiltor szerverek képesek automatikusan érzékelni az IP cím változását, valamint képesek kapcsolódni a No-IP szolgáltatóhoz és beállítani az éppen aktuális IP címet, ha szükséges. Ezt a szolgáltatást be kell kapcsolni a Skiltor szervereken. Ennek módja a termékek telepítési útmutatójában megtalálható.

Utolsó frissítés: 2011-12-11